Banking Quiz – 26

BANKING QUIZ

1. Which of the following is introduced by banks to increase financial inclusion?
a) Business Correspondent
b) Stimulus Package
c) Internet Banking
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Business Correspondent

2. “Sub prime lending” is a term applied to the loans made to-
a) those borrowers who are most preferred customers of the bank.
b) those borrowers who have got a good credit history and are known to bank since 10 years.
c) those borrowers who do not have a good credit history.
d) those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets.

Click here to View Answer
Answer c) those borrowers who do not have a good credit history.

3. Expand the term ALB as used is Banking/Financial Sector?
a) Asset Liability Manpower
b) Asset Liability Management
c) Asset Liability Maturity
d) Asset Liability Mismatch

Click here to View Answer
Answer b) Asset Liability Management

4. Which of the following organisation / agency is specifically set up to boost overall rural development in India?
a) SEBI
b) SIDBI
c) EXIM
d) NABARD

Click here to View Answer
Answer d) NABARD

5. For using safe deposit locker facilities, bank customers pay
a) exchange on locker
b) commission on locker
c) rent on locker
d) safe custody charges

Click here to View Answer
Answer c) rent on locker

6. A Savings Banks Account opened with a commercial bank with zero balance or very minimal balance is known as:
a) No frill account
b) Current Account
c) Savings Banks-ordinary Account
d) Student Savings Bank Account

Click here to View Answer
Answer a) No frill account

7. What does R denote in the Abbreviation ‘BR Act’ which controls banking activities in the country?
a) Reformation
b) Ranking
c) Reporting
d) Regulation

Click here to View Answer
Answer d) Regulation

8. Which of the following cannot be called as Value Added Services offered by a bank?
a) Free Cheque Books
b) Special Accounts for poor sections of Society
c) Accident Insurance Cover
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Free Cheque Books

9. Which of the following banks was not nationalized in 1969?
a) Punjab National Bank
b) Bank of Baroda
c) Bank of Maharashtra
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer d) State Bank of India

10. Central Monitory Authority of India is:
a) Reserve Bank of India
b) Planning Commission
c) Central Bank of India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Reserve Bank of India

11. Cash Reserve Ration is maintained in the form of:
a) Government Securities
b) Balance with State Bank of India
c) Balance With Reserve Bank of India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Balance With Reserve Bank of India

12. Loans of very small amounts given to low income groups is called
a) No frills loans
b) Micro Credit
c) Cash Credit
d) Simple Overdraft

Click here to View Answer
Answer b) Micro Credit

13. Preshipment packing credit advances are generally given by banks to-
a) Exporters
b) Professionals
c) Retail Traders
d) Farmers

Click here to View Answer
Answer a) Exporters

14. Among the following which one is not a regulator?
a) RBI
b) SEBI
c) ICICI
d) IRDA

Click here to View Answer
Answer c) ICICI

15. Central Monitory Authority of India is
a) Reserve Bank of India
b) Planning Commission
c) Central Bank of India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Reserve Bank of India

Leave a Comment