Banking Awareness Quiz Quiz

Banking Quiz – 24

BANKING QUIZ

1. Among the following which does not comes under the category of Development Banks?
a) State Finance Corporation
b) Export-Import Banks
c) Industrial Development Bank of India
d) Industrial Investment Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) Export-Import Banks

2. Which of the following is not an example of primary securities?
a) Bonds
b) Bills
c) New Currency
d) Shares

Click here to View Answer
Answer c) New Currency

3. Bombay Stock Exchange was made functional as early as__________.
a) 1850
b) 1930
c) 1910
d) 1870

Click here to View Answer
Answer d) 1870

4. Among the following which rates is decided by the market condition and not by RBI?
a) Inflation Rate
b) Bank Rate
c) SLR
d) CRR

Click here to View Answer
Answer a) Inflation Rate

5. Which among the following institutions is NOT directly associated with the financial sector in India?
a) SEBI
b) Planning Commission
c) BSE
d) BIFR

Click here to View Answer
Answer b) Planning Commission

6. Where was the first Share Market in India was established?
a) Kolkata
b) Delhi
c) Mumbai
d) Gujrat

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai

7. Which of the following is a characteristic of a capital market instrument?
a) Long Maturity
b) Marketability
c) Liquidity
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

8. T-bills are the financial instruments initially sold by______ to raise funds.
a) The government
b) The private Sector Banks
c) The Public Sector Banks
d) Corporate Companies

Click here to View Answer
Answer a) The government

9. Among the following which is not a money market instruments?
a) Treasury Bill
b) Treasury Bond
c) Commercial Paper
d) Negotiable Certificates

Click here to View Answer
Answer b) Treasury Bond

10. Money Lent for One day is called as_______.
a) Term Money
b) Notice Money
c) Call Money
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Call Money

11. Among the following statement which is NOT correct about prudential norms of RBI?
a) Lending of Scheduled Commercial banks, on a fornightly average basis, should not exceed 35% of their capital fund
b) Banks are allowed to lend a maximum of 25% of their capital fund on a fortnightly basis
c) Banks are allowed to borrow a maximum of 125% of their capital fund on any day, during o fortnight.
d) Borrowings by scheduled commercial banks should not exceed 100% of their capital fund.

Click here to View Answer
Answer a) Lending of Scheduled Commercial banks, on a fornightly average basis, should not exceed 35% of their capital fund

12. A short term credit investment created by a non-financial firm and guaranteed by a bank to make payment is called________.
a) Treasury Bill Market
b) Collateral Loan Market
c) Repo Market
d) Bankers Acceptance Market

Click here to View Answer
Answer d) Bankers Acceptance Market

13. Money lent for 15 days or more in inter-bank market is called______.
a) Notice Money
b) Call Money
c) Term Money
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Term Money

14).The Money Market in India Consist of two sector namely, the organized and the unorganized sector, among the following which is NOT comes under unorganized sector?
a) Unit Trust of India
b) RBI, Commercial banks and SBI
c) LIC and GIC
d) Indigenous Banks

Click here to View Answer
Answer d) Indigenous Banks

15. Which of the following statement is true about to money market?
a) The single most influential participant in the US money market is the US Treasury Department
b) Not all commercial banks deal for their customers in the secondary market
c) Money Market are used extensively by businesses both to warehouse surplus funds and to raise short term funds
d) Both b) and c) are true

Click here to View Answer
Answer d) Both b) and c) are true

16. Money lent for more than one day but less than 15 days in the money market is known as______.
a) Notice Money
b) Term Money
c) Call Money
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Notice Money

Leave a Comment