Banking Quiz – 28

BANKING QUIZ

1. In India, the coins are minted at_______.
a) Kolkata
b) Noida
c) Mumbai
d) All of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

2. What is the name of the Act which was specially formed to deal with the problems of Non-performing assets in the banking?
a) Management of Non-Performing Assets Act
b) Industrial Coverage Act
c) SARFAESI Act
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) SARFAESI Act

3. Particular branch of a bank which has under taken the foreign exchange business directly is called as ______ of foreign exchange.
a) Foreign Dealers
b) Overseas Branches
c) Exchange Branches
d) Authorized dealers

Click here to View Answer
Answer d) Authorized dealers

4. Which of the following is responsible for the Insurance Coverage for the Bank Deposit in our country?
a) DICGC
b) SBI
c) GIC
d) RBI

Click here to View Answer
Answer a) DICGC

5. Among the following which has NOT included in the Financial Literacy?
a) How to Minimize the risks
b) How to reinvest the money earned
c) How to invest the funds
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) How to Minimize the risks

6. What is the name of the loans, which was given to low income group with small amount?
a) No Frills Loans
b) Cash Credit
c) Rural Credit
d) Micro Credit

Click to View Answer
Answer b) Cash Credit

7. CDR stands for______.
a) Corporate Debt Restructuring
b) Corporate Deposit Restructuring
c) Company Debt Rollover
d) Company Deposit Rollover

Click to View Answer
Answer a) Corporate Debt Restructuring

8. ALM stands for________
a) Asset Liability Manpower
b) Asset Liability Management
c) Asset Lending Management
d) Asset Liability Maturity

Click to View Answer
Answer b) Asset Liability Management

9. The terms Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are closely related to which of the following?
a) Banking Industry
b) Capital Market
c) Mutual Fund Industry
d) Commodities Market

Click to View Answer
Answer a) Banking Industry

10. In the term LAF, ‘L’ stands for_______.
a) Long
b) Liquidity
c) Least
d) Liabilities

Click to View Answer
Answer b) Liquidity

11. The Banking Ombudsman________
a) Issue licenses for new bank branches
b) Is the head of all nationalized banks
c) Resolves complaints of customer
d) Fixes the rate of interest for loans

Click to View Answer
Answer c) Resolves complaints of customer

12. Among the following which is not a name of the banking organization?
a) HDFC
b) SEBI
c) YES
d) IDBI

Click to View Answer
Answer b) SEBI

13. Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by_______.
a) Prime Minister of India
b) Government of India
c) State Bank of India
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer d) Reserve Bank of India

14. Among the following which is not a primary function of a bank?
a) Facilitating import of goods
b) Granting Loans
c) Selling Gold/Silver Coins
d) Issuing Bank Draft

Click here to View Answer
Answer a) Facilitating import of goods

15. Which of the following represents the correct meaning of ‘REPO RATE’?
a) Rate for borrowing rupees by banks from RBI
b) Rate applicable for grant of priority sector loans
c) Rate offered by banks to their prime customers
d) Rate at which RBI sells Government Securities to banks

Click here to View Answer
Answer a) Rate for borrowing rupees by banks from RBI

Leave a Comment