Banking Quiz – 36

BANKING QUIZ

1. Crypto Currency is a _______ .
a) Digital Medium of Exchange.
b) Plastic Money.
c) Digital payment
d) Both A & B
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer a) Digital Medium of Exchange.

2. Which of the following is not a primary function of a Bank?
a) Granting Loans
b) Collecting Cheques/Drafts customers
c) Facilitating import of goods
d) Issuing Bank Drafts
e) Selling Gold/Silver Coins
[

Click here to View Answer
Answer c) Facilitating import of goods

3. Which one is not the most common objective of Banking regulations?
a) Systematic Risk Reduction.
b) Credit Allocation
c) Prudential Objectives
d) Market Discipline.
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Market Discipline.

4. Micro credit is defined as _____.
a) It is the small credit given to poor.
b) It is the instalment given by Farmers against Loan.
c) It is the amount given by Govt. for Small Industries Development.
d) None of these.
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) It is the small credit given to poor.

5. Priority Sector does not includes the _____.
a) Agricultural Finance
b) Education Loans
c) Housing loans
d) Life Insurance Policy
e) All of these

Click here to View Answer
Answer d) Life Insurance Policy

6. Financial Inclusion is also known as ________.
a) Social Responsibility of the Banking and Govt. System.
b) Delivery of Financial Services at an affordable cost
c) Delivery of banking services at an affordable cost.
d) All of these
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) All of these

7. The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as
a) Foreign Exchange Reserves
b) Current Account Deficit
c) Fiscal Deficit
d) Balance of Payments
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Current Account Deficit

8. A commercial bank will launch a medium term note (MTN) programme to
a) Provide loans
b) Raise Funds
c) Sell Equity
d) Purchase shares
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Raise Funds

9. In which year, the Forward Contracts (Regulation) Act was enacted in India?
a) 1950
b) 1952
c) 1962
d)  1975
e) 1978

Click here to View Answer
Answer b) 1952

10. Kelkar Committee Gave recommendations on ___________.
a) Tax Structure Reforms
b) Delisting in Share market
c) Broad Frame work of Insurance Sector
d) Company Law Reforms
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Tax Structure Reforms

Leave a Comment