Banking Quiz – 31

BANKING QUIZ

1. ________ was not nationalized in 1969:
a) Punjab National Bank
b) Oriental Bank of commerce
c) Bank of Baroda
d) Union Bank of India
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer b) Oriental Bank of commerce

2. In the first round 14 major banks with a liability base of _____ were nationalized:
a) 10 crore or more
b) 20 crore or more
c) 50 crore or more
d) 100 crore or more
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer c) 50 crore or more

3. ________ do not attract TDS:
a) Fixed deposits
b) Reinvestment deposits
c) NRO SB
d) None of these
e) Recurring deposits

Click here to View Answer
Answer b) Reinvestment deposits

4. SLR is maintained as a percentage of:
a) Time liabilities
b) Demand liabilities
c) Time and Demand liabilities
d) Gross time and demand liabilities
e) Net demand and time Liabilities

Click here to View Answer
Answer e) Net demand and time Liabilities

5. Principal functions of SIDBI:
a) Promotion of SSI
b) Finance of SSI
c) Development of SSI
d) All the above
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer d) All the above

6. ______ heads and conducts the affairs of RBI:
a) Central Board
b) Local board
c) Regional board
d) All of the above
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Central Board

7. What does the DICGC insure?
a) Any amount due on account of any deposit received outside India.
b) Deposits of Central/State Governments;
c) Deposits of foreign Governments;
d) All of these.
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer d) All of these

8. Which is/ are the different categories under priority sector?
a) Social Infrastructure
b) Renewable Energy
c) Micro, Small and Medium Enterprises
d) All of these.
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer d) All of these

9. Arvind Panagariya the Vice- Chairman of NITI Aayog, what is/ are the correct facts about him?
a) He was former Chief Economist with the Asian Development Bank.
b) He was an economics professor at Columbia University.
c) He also worked for World Bank.
d) All of these.
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer d) All of these

10. Which of the following is not a contributing factor to micro-credits?
a) KYC norms
b) Collaterals
c) Pre-payment charges
d) EMI
e) None of the above.

Click here to View Answer
Answer b) Collaterals

11. What does Deficit financing mean?
a) Government of India borrows from World Bank
b) Government of India borrows from IMF
c) Government of India borrows from SBI
d) Government of India borrows from RBI
e) None of these.

Click here to View Answer
Answer d) Government of India borrows from RBI

12. Which is incorrect with regard to powers of RBI:
a) Holds cash reserve banks
b) Controls banking system through licensing
c) Supervises Banking system through inspection
d) None of the above
e) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) None of the above

13. ______ Intervenes in markets to maintain the external value of the Indian rupee:
a) Exporters
b) Importers
c) RBI
d) IMF
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) RBI

14. In India, Forex rates are determined by:
a) Importers
b) Exporters
c) RBI
d) Ministry of commerce
e) Demand and supply forces

Click here to View Answer
Answer e) Demand and supply forces

15. The instrument which provides proprietary interest in company and which entitles a person to dividend on profits, is called?
a) Bond
b) Share
c) Debenture
d) Warrant
e) Any of the above

Click here to View Answer
Answer b) Share

16. Which of the following provides proper definition of a Mutual Funds?
a) It is an association of members of public
b) These members want to invest in financial instrument
c) They want to invest in financial instrument assets of business sector
d) All the above
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) All the above

17. Which of the following organizations/agencies works solely to monitor and arrange flow of agriculture credit in India?
a) NABARD
b) SIDBI
c) RBI
d) SEBI
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) NABARD

Leave a Comment