Banking Quiz – 12

1. Who is the CEO of HDFC bank?
a) Chanda Kochhar
b) Gauri Shankar
c) Harsh Kumar Bhanwala
d) Aditya Puri
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Aditya Puri

2. RBI to issue Rs 5 coin on golden jubilee of 1965 IndoPak war. “The coins will be legal tender as provided in the which Act?
a) Banking Regulation Act, 1949
b) Reserve Bank of India Act 1934
c) Coinage Act 1993
d) Coinage Act 2011
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Coinage Act 2011

3. The first Indian appoints as the chief economists of the World Bank, in September 2012 is
a) Amartya Sen.
b) JagadishBhagawati
c) Kaushik Basu
d) Vijay Kelkar

Click to View Answer
Answer c) Kaushik Basu

4. Which one of the following bank act as an agent of IMF in India?
a) SBI
b) NABARD
c) RBI
d) IDBI

Click to View Answer
Answer c) RBI

5. The term Open Market Operations (OMO) means
a) The purchase of securities by the central bank of the country
b) The sale of securities by the central bank of the country
c) Both a and b
d) Direct buying and selling of securities and bills by the central bank of the country in the money market

Click to View Answer
Answer d) Direct buying and selling of securities and bills by the central bank of the country in the money market

6. Open Market Operation influence the
a) Internal price
b) Wages
c) Balance of trade and payments
d) All the above

Click to View Answer
Answer d) All the above

7. Under Open Market Operation in correcting an inflationary situation the Central Bank or RBI will
a) Sell securities in the market
b) Purchase securities in the market
c) Avoid to sell and buy securities in the market
d) None of the above

Click to View Answer
Answer a) Sell securities in the market

8. Cheap Money Policy is adopted during the
a) Inflation
b) Deflation
c) Stagflation
d) All the above

Click to View Answer
Answer a) Inflation

9. Under open market operation selling of securities in the market by the central bank thus
a) To reduce the cash reserve of commercial banks
b) To reduce the loans and advances by commercial banks
c) To control the inflationary situation
d) All the above

Click to View Answer
Answer d) All the above

10. Which of following weapons follow by RBI to credit control in the monetary policy?
a) Quantitative controls are used to control credit indirectly
b) Qualitative controls are used to control credit directly
c) Both a and b
d) None of the above

Click to View Answer
Answer c) Both a and b

Leave a Comment