Banking Quiz – 18

BANKING QUIZ

1. The first notable national income estimator in pre – Independence India is
a) DadabhaiNaoroji
b) R.C. Dutt
c) Findlay Shirras
d) V.K.R.V.Rao

Click to View Answer
Answer a) Dadabhai Naoroji

2. Who was the first man scientifically estimated the national income of India?
a) DadabhaiNaoroji
b) William digby
c) Findlay Shirras
d) V.K.R.V.Rao

Click to View Answer
Answer d) V.K.R.V.Rao

3. The per capita income of an economy can be calculated by
a) Multiplying GNP by population
b) Dividing GNP by population
c) Multiplying GDP by population
d) Dividing National Income by population

Click to View Answer
Answer d) Dividing National Income by population

4. Three methods of calculating national income are
a) production, expenditure, and saving methods
b) production, expenditure, and investment methods
c) production, expenditure, and tax methods
d) production, expenditure and income methods

Click to View Answer
Answer d) production, expenditure and income methods

5. In the case of US Co-cola factory in India the income from the Co-cola factory would be counted as
a) US GDP
b) Indian GNP
c) China GDP
d) Indian GDP

Click to View Answer
Answer d) Indian GDP

6. Net National Product (NNP) = Gross National Product (GNP) –
a) Disposable Income
b) Direct taxes
c) Indirect Taxes
d) Depreciation

Click to View Answer
Answer d) Depreciation

7. Disposable Personal Income is
a) Personal Income – Personal Taxes (Income Tax & Property Tax)
b) Personal Income + Direct Taxes
c) Per capita Income – Direct Taxes
d) Per Capita Income + Direct Taxes

Click to View Answer
Answer a) Personal Income – Personal Taxes (Income Tax & Property Tax)

8.Gross Domestic Product (GDP) is a measure of a country’s
a) Financial position
b) Industrial position
c) International economic activities
d) Domestic economic activities

Click to View Answer
Answer d) Domestic economic activities

9. Gross Domestic Product (GDP) is a measure of a country’s the money value of all
a) Intermediate goods and services
b) Final goods and services
c) Both A & B
d) None

Click to View Answer
Answer b) Final goods and services

10. Gross Domestic Product ( GDP ) refers to
a) The money value of all intermediate goods and services produced in the domestic territory of a country during an accounting period
b) The money value of all goods and services produced in the domestic territory of a country during an accounting period
c) The money value of all intermediate goods and services currently produced in the domestic territory of a country during an accounting period
d) The money value of all final goods and services currently produced in the domestic territory of a country during an accounting period

Click to View Answer
Answer d) The money value of all final goods and services currently produced in the domestic territory of a country during an accounting period

11. Gross National Product = Gross Domestic Product (GDP) +
a) Net National Product
b) Per Capita Income
c) Disposable income
d) Net Factor Income From Abroad

Click to View Answer
Answer d) Net Factor Income From Abroad

12. Gross Domestic Product (GDP) = Gross National Product (GNP) –
a) Depreciation
b) Per Capita Income
c) Disposable income
d) Net Factor Income From Abroad

Click to View Answer
Answer d) Net Factor Income From Abroad

13. Net Domestic Product (NDP) = Gross Domestic Product minus
a) Per Capita Income
b) Direct Taxes
c) Saving
d) Depreciation

Click to View Answer
Answer d) Depreciation

Leave a Comment