Banking Quiz for IBPS | RRB – 162

Banking Quiz

1. Rates of Interest on deposits are determined by ____________?
a) Reserve Bank of India
b) Goverment of India
c) The Bank itself
d) Ministry of Finance

Click here to View Answer
Answer c) The Bank itself.

2. Foreign exchange Reserves of India are kept in the custody of ______
a) World Bank
b) Reserve Bank of India
c) Export and Import Bank of India
d) International Monetary Fund

Click here to View Answer
Answer d) International Monetary Fund.

3. The Export-Import Bank of India was set up in _______________
a) January 1982
b) April 1987
c) May 1980
d) June 1982

Click here to View Answer
Answer a) January 1982.

4. Which of the following is the Statutory Liquidity ratio (SLR), at present?
a) 20.50%
b) 20.75%
c) 21.50%
d) 21.75%

Click here to View Answer
Answer b) 20.75%.

5. The Banking Regulation Act was implemented on?
a) May 01, 1949
b) April 01, 1949
c) March 10, 1949
d) April 30, 1949

Click here to View Answer
Answer c) March 10, 1949.

6. If the Repo Rate increases by Reserve Bank of India, rate of interest of the loans offered by the banks ________________
a) Unchanged
b) Increase
c) Decrease
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Increase.

7. Expand FSDC?
a) Financial Services and Development Council
b) Fiscal Stability and Department Council
c) Financial Security and Development Council
d) Financial Stability and Development Council

Click here to View Answer
Answer d) Financial Stability and Development Council.

8. Expand CBS?
a) Central Banking Solution
b) Core Banking Services
c) Core Banking Solution
d) Core Based Solution

Click here to View Answer
Answer c) Core banking Solution.

9. FCNR accounts can be opened and maintained as _______________
a) Fixed deposit Accounts
b) Term Deposit Accounts
c) Current Accounts
d) Savings Bank Accounts

Click here to View Answer
Answer b) Term Deposit Accounts.

10. Certificate of Deposits can be issued for a maximum period of _____
a) 365 Days
b) 180 Days
c) 90 Days
d) 45 Days

Click here to View Answer
Answer a) 365 Days.

Leave a Comment