Banking Quiz for IBPS PO | RRB – 160

Banking Quiz

1. National Savings Certificate matures at the end of ___________
a) 1 years
b) 3 years
c) 5 years
d) 10 years

Click here to View Answer
Answer c) 5 years.

2. Scheduled banks are those?
a) Bank Nationalization Act – 1969
b) Included in the 2nd schedule of the Reserve Bank of India Act – 1934
c) Included in the 2nd schedule of the Companies Act 1956
d) Included in the 2nd schedule of the Banking Regulation Act 1949

Click here to View Answer
Answer b) Included in the 2nd schedule of the Reserve Bank of India Act – 1934.

3. Sub-Prime lending refers to ________________
a) lending to the customers who visit bank for the very first time
b) lending to the people who live a substandard life
c) lending to the customers who are most value for the banks
d) lending to the people with less than standard credit status

Click here to View Answer
Answer d) lending to the people with less than standard credit status.

4. Service Area Approach is associated with?
a) Rural finance
b) Consortium finance
c) Industrial finance
d) Microfinance

Click here to View Answer
Answer a) Rural finance.

5. Many a Times, we read in Financial Newspapers about a term called “Loan Syndication”. What exactly is Loan Syndication?
a) Loan Syndication, more than one creditors coming together to provide multiple loans
b) In Loan Syndication, more than one debtors applying for a loan to one creditor
c) In Loan Syndication, more than one creditors coming together to provide single loan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) In Loan Syndication, more than one creditors coming together to provide single loan.

6. Which of the following persons can not be a Nominee?
a) Limited Company
b) Partnership firm
c) Trust
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above.

7. Regional Rural Banks were set up on the recommendations of _______________
a) Narasimham committee
b) Nariman committee
c) Rangarajan Committee
d) Puri committee

Click here to View Answer
Answer a) Narasimham committee.

8. Certificates of Deposits have a minimum value of __________
a) Rs. 10 lakh
b) Rs. 5 lakh
c) Rs. 3 lakh
d) Rs. 1 lakh

Click here to View Answer
Answer d) Rs. 1 lakh.

9. Which of the following is not an imperfect Note?
a) Oiled note
b) Mutilated note
c) Bleached note
d) Washed note

Click here to View Answer
Answer b) Mutilated note.

10. ARCIL is an example of _____________
a) A mutual fund
b) A financial institution
c) An asset management company set up toacquire NPAs of banks
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) An asset management company set up toacquire NPAs of banks.

Leave a Comment