Banking Quiz for SBI| IBPS – 143

BANKING QUIZ

1. The difference between disposable income and personal income consist of
a) Depreciation
b) Government transfer payments
c) Personal Taxes
d) All the above

Click to View Answer
Answer c) Personal Taxes

2. The business expenditure for business tours is part of
a) Production
b) Wages
c) Final consumption of goods
d) Intermediate consumption of goods

Click to View Answer
Answer d) Intermediate consumption of goods

3. Production is
a) Destruction of Utility
b) Creation of Value
c) Creation of Utility
d) Manufacture of goods

Click to View Answer
Answer c) Creation of Utility

4. The household to buy a car is part of
a) Investment
b) Consumption
c) Production
d) Intermediate goods

Click to View Answer
Answer b) Consumption

5. The import into a country generate income for
a) Traders
b) Government
c) Foreign producers
d) Domestic manufactures

Click to View Answer
Answer c) Foreign producers

6. Examples of transfer payments are
a) Old age pensions
b) Grants to social welfare organisations
c) Unemployment relief fund
d) Scholarships to students
e) All the above

Click to View Answer
Answer e) All the above

7. Investment include
a) Purchasing a second hand car
b) Participating illegal activities
c) Buying stocks and shares
d) None of the above

Click to View Answer
Answer c) Buying stocks and shares

8. Per capita income is equal to
a) Gross National Expenditure/Size of population
b) Gross National Product/Size of population
c) Domestic Income/Size of population
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) Gross National Product/Size of population

9. An increase in the national income at constant price is called
a) Increase the per capita income in real terms
b) Increase real national income
c) Real increase in per capita income
d) Nominal increase in national income

Click to View Answer
Answer b) Increase real national income

10. National income is
a) A Stock
b) A Flow
c) A fund
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) A Flow

11. In India National income estimates are related with the financial year from
a) January 1 to December 31
b) April 1 to March 31
c) April 1 to June 31
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) April 1 to March 31

12. Disposable Personal Income is equal to
a) Personal Income – Direct Taxes ( income taxes & property taxes)
b) Personal Income + Direct Taxes
c) Per capita Income – Direct Taxes
d) Per Capita Income + Direct Taxes

Click to View Answer
Answer a) Personal Income – Direct Taxes ( income taxes & property taxes)

13. Disposable Personal Income ___________ direct taxes paid by households
a) Sometimes but not always include
b) Rarely include
c) Sometimes but not always include
d) Excludes

Click to View Answer
Answer d) Excludes

14. Gross National Product ( GNP ) is defined as
a) Total money value of agricultural production
b) Total money value of service sector production
c) Total money value of the final goods and services produced in an economy in a year
d) Total money value of industrial production

Click to View Answer
Answer c) Total money value of the final goods and services produced in an economy in a year

15. When the National Income is measured at the base year price it is called
a) National Income at current prices
b) National Income at constant prices
c) National Income at prevailing prices
d) None of the above

Click to View Answer
Answer b) National Income at constant prices

Leave a Comment