Banking Quiz for SBI| IBPS – 142

BANKING QUIZ

1. What is a major function of NABARD?
a) To establish linkage between Self Help Group (SHG)
b) To provide refinancing facility
c) To conduct programs for agriculture and rural development
d) To inspect and supervise the cooperative banks and RRBs

Click to View Answer
Answer b) To provide refinancing facility

2. When was the Financial Market Department was established by RBI?
a) May, 1999
b) Jan, 2000
c) July, 2005
d) Aug, 2002

Click to View Answer
Answer c) July, 2005

3. Who is the first chairman of private sector banks association?
a) P N Joshi
b) Kiran Kumar
c) Harpeet Singh
d) M K Sinha

Click to View Answer
Answer a) P N Joshi

4. In which year does the RBI has introduced the Banking Ombudsman Scheme?
a) 2002
b) 2000
c) 1998
d) 1995

Click to View Answer
Answer d) 1995

5. Which is the biggest commercial bank in India?
a) Indian Overseas Bank
b) SBI
c) PNB
d) Indian Bank

Click to View Answer
Answer b) SBI

6. In which year does the Differential Rate of Interest Scheme was introduced?
a) 1972
b) 1982
c) 1978
d) 1988

Click to View Answer
Answer a) 1972

7. How many Deputy Governors are there in RBI?
a) Three
b) Two
c) Four
d) Six

Click to View Answer
Answer c) Four

8. Which is the first Indian Bank which was fully owned by Indians?
a) Indian Overseas Bank
b) Central Bank of India
c) SBI
d) PNB

Click to View Answer
Answer b) Central Bank of India

9. Which is the oldest Bank to start Joint Stock in India?
a) Bank of Baroda
b) PNB
c) SBI
d) Allahabad Bank

Click to View Answer
Answer d) Allahabad Bank

10. Headquarters of State Bank of India was located at_______.
a) Mumbai
b) Delhi
c) Bangalore
d) Kolkata

Click to View Answer
Answer a) Mumbai

11. What will happen if the RBI increases the Cash Reserve Ratio?
a) All other banks will decreases its interest rate
b) All other banks will increase its interest rate
c) The value of money multiplier increases
d) The value of money multiplier decreases

Click to View Answer
Answer c) The value of money multiplier increases

12. Which is the first share market that was established in India?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Delhi
d) Hyderabad

Click to View Answer
Answer a) Mumbai

13. Commercial paper is a short term security issued by _______ to raise funds.
a) National Stock Exchange
b) Large and well known companies
c) Commercial Banks
d) RBI

Click to View Answer
Answer b) Large and well known companies

14. Among the following, which is NOT a money market instrument?
a) Repo
b) Commercial Paper
c) Treasury Bond
d) Treasury Bill

Click to View Answer
Answer c) Treasury Bond

15. Which of the following types of institutions operates in the call money market only as lender?
a) State Bank of India
b) Commercial Bank
c) SBI
d) Insurance Companies

Click to View Answer
Answer d) Insurance Companies

Leave a Comment