Banking Quiz for SBI| IBPS – 132

1. Among the following which is NOT an electronic banking delivery channel?
a) Internet Banking
b) Mobile Banking
c) ATM
d) Mobile Vans

Click here to see Answer
Ans: d) Mobile Vans

2. Crossing on a cheque can be cancelled by the …………. of the cheque, under his full signature.
a) Drawee
b) Payee
c) Holder
d) Drawer

Click here to see Answer
Ans: b) Payee

3. Which of the following statement is true?
a) Banks can accept both demand and time deposits from public
b) Banks cannot accept demand and time deposits from public
c) Banks can accept only demand deposits from public
d) Banks can accept demand and time deposits only from government

Click here to see Answer
Ans: a) Banks can accept both demand and time deposits from public

4. Interest payable on savings bank accounts is________.
a) Regulated by Finance Minister
b) Regulated by RBI
c) Regulated by Central Government
d) Regulated by SBI

Click here to see Answer
Ans: b) Regulated by RBI

5. Fixed deposits and recurring deposits are……………….
a) Repayable on demand
b) Repayable after an agreed period
c) Non repayable
d) Repayable after death of depositors

Click here to see Answer
Ans: b) Repayable after an agreed period

6. If a bank returns a cheque unpaid, it is called as…………….
a) Drawing of the cheque
b) Dishonor of the cheque
c) Payment of the cheque
d) Cancelling of the cheque

Click here to see Answer
Ans: b) Dishonor of the cheque

7. Among the following which is known as “Demat Accounts” ?
a) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
b) Accounts which are operated through internet banking facility
c) Accounts which are Zero Balance Accounts
d) None of these

Click here to see Answer
Ans: a) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form

8. Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is called as……………
a) Deposit Insurance
b) General Insurance
c) Bancassurance
d) Banking Insurance

Click here to see Answer
Ans: c) Bancassurance

9. Among the following who is the largest share holder of a nationalized bank?
a) Government of India
b) RBI
c) SBI
d) NABARD

Click here to see Answer
Ans: a) Government of India

10. Among the following which is NOT considered as the money market instrument?
a) Shares and bonds
b) Commercial paper
c) Repurchase agreement
d) Certificate of deposit

Click here to see Answer
Ans: b) Commercial paper

Leave a Comment