Banking Quiz for IBPS | SBI – 303

Banking Quiz for IBPS | SBI – 303

1.In which year Public Debt Act was passed ?
a) 1944
b) 1948
c) 1942
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 1944
The Act applies to Government securities created and issued, whether before or after the commencement of the Act, by the Central or a State Government. Accordingly, the Public Debt Act, 1944 will cease to apply to the Government securities. The Indian Securities Act, 1920 has been repealed.

2.What is the full form of ASBA ?
a) Applicable Supported by Blocked Amount
b) Already Supported by Blocked Amount
c) Applications Supported by Blocked Amount
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Applications Supported by Blocked Amount
ASBA (Applications Supported by Blocked Amount) is a process developed by the India’s Stock Market Regulator SEBI for applying to IPO. ASBA is an application containing an authorization to block the application money in the bank account, for subscribing to an issue.

3.‘Self Help Group’ is associated with which of the following Rural Development Programmes ?
a) Pradhan Mantri Gram SadakYojana
b) TRYSEM
c) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana

4.Call money is related to–
a) Share Market
b) Government Securities
c) Banks Deposit
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Share Market
Call Money Market mainly deals with day-to-day surplus funds of banks. In India, the purpose of Call Loans are to deal in the Bullion Market and Stock Exchanges.

5.What is the full form of NSDL?
a) National Source Depository Limited
b) National Securities Depository Limited
c) National Sample Depository Limited
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) National Securities Depository Limited
National Securities Depository Limited (NSDL) is an Indian central securities depository based in Mumbai. It was established on 8 November 1996 as the first electronic securities depository in India with national coverage.

6.NAMA word is related to which organisation ?
a) World Trade Organisation
b) UNCTAD
c) International Monetary Fund
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) World Trade Organisation
The Non-Agricultural Market Access (NAMA) negotiations of the World Trade Organization are based on the Doha Declaration of 2001 that calls for a reduction or elimination in tariffs, particularly on exportable goods of interest to developing countries.

7.Which of the following organisations releases “World Economic Outlook” Report ?
a) Asian Development Bank
b) World Bank
c) International Monetary Fund
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) International Monetary Fund
The World Economic Outlook (WEO) is a report by the International Monetary Fund that analyzes key parts of the IMF’s surveillance of economic developments and policies in its member countries. It also projects developments in the global financial markets and economic system. The WEO is usually prepared twice a year and is used in meetings of the International Monetary and Financial Committee.

8.What is the full form of REER?
a) Real Earning Emergent Ratio
b) Real Effective Exchange Rate
c) Real Elective Effective Ratio
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Real Effective Exchange Rate
The real effective exchange rate (REER) is the weighted average of a country’s currency in relation to an index or basket of other major currencies. The weights are determined by comparing the relative trade balance of a country’s currency against each country within the index.

9.Committee related with the merger of regional rural banks with their sponsor banks is_______________.
a) Khusro Committee
b) Khan Committee
c) Malegam Committee
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Khusro Committee

10.What does PMLA stands for ?
a) Primary Money Launching Authority
b) Promoting Money Laundering Act
c) Preventing Money Launching Act
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Preventing Money Launching Act
Prevention of Money Laundering Act, 2002 is an Act of the Parliament of India enacted by the NDA government to prevent money-laundering and to provide for confiscation of property derived from money-laundering. PMLA and the Rules notified there under came into force with effect from July 1, 2005.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

1 Comment

Leave a Comment