Banking Quiz for IBPS | SBI – 301

Banking Quiz for IBPS | SBI – 301

1.Insurance companies in India are regulated by –
a) RBI
b) SEBI
c) IRDA
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) IRDA
The primary regulator for insurance in India is the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) which was established in 1999 under the government legislation called the Insurance Regulatory and Development Authority Act, 1999.

2.The primary function of a central co-operative bank is to-
a)to channelize the flow of funds from the State co-
operative banks
b) mobilize the resources in the district for financing its
members to the maximum extent possible
c) Both of these
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both of these
The main function of the central cooperative banks is to provide loans to the primary cooperative societies. However, some loans are also given to individuals and others. Capital: The central cooperative banks raise their working capital from own funds, deposits, borrowings and other sources.

3.Union Budget which is presented every year in the parliament is also known as-
a) Annual Budget
b) Common Budget
c) General Budget
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Annual Budget
The Union Budget of India, referred to as the Annual Financial Statement in Article 112 of the Constitution of India, is the annual budget of the Republic of India, presented each year on the very first day of February by the Finance Minister of India in Parliament.

4.When the conversion rate of our currency goes high in compared to other currency , it is known as-
a) Rupee Devaluation
b) Rupee Demodulation
c) Rupee Depreciation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Rupee Depreciation

5.Which of the following banks is not nationalized in 1969___________
a) Central Bank of India
b) Dena Bank
c) Canara Bank
d) Oriental Bank of Commerce

Click here to View Answer
Answer d) Oriental Bank of Commerce

6.In which city the Bank of International Settlements (BIS) located?
a) New York
b) Basel
c) Washington
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Basel
The Bank for International Settlements (BIS) is an international financial institution owned by central banks which “fosters international monetary and financial cooperation and serves as a bank for central banks”.

7.When it comes to money market instruments,which among the following is not true?
a) Treasury bills
b) Certificate of deposits
c) Corporate securities
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Corporate securities

8. The difference between the total cost of a project and the sanctioned loan amount is termed as___________
a) Near Money
b) Gross Income
c) Margin Amount
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Margin Amount

9.The capital markets regulatory authority has
supervision over:-

a) Foreign institutional investors
b) Equity and debt raisers
c) Mutual funds
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above

10.Goods and Service Tax, would replace which of the following taxes levied at present?
a) Capital gains tax
b) Corporate tax
c) Value added tax
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Value added tax

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment