Banking Quiz for IBPS | SBI – 291

Banking Quiz for IBPS | SBI – 291

1.A financial contract that derives its value from another asset or an index of asset values in known as_____________.
a) security
b) Share
c) Derivative
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Derivative
A derivative is a contract between two or more parties whose value is based on an agreed-upon underlying financial asset (like a security) or set of assets (like an index). Common underlying instruments include bonds, commodities, currencies, interest rates, market indexes and stocks.

2.Which of the following co-operative banks is considered as the first Co-operative Bank in India?
a) Greater Bombay Co-operative Bank Ltd
b) Abhyudaya Co-operative Bank Ltd
c) Anyonya Co-operative Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Anyonya Co-operative Bank
Cooperative banks serve an important role in the Indian economy, especially in rural areas. … They are registered under the Cooperative Societies Act, 1912. They are regulated by the Reserve Bank of India under the Banking Regulation Act, 1949 and Banking Laws (Application to Cooperative Societies) Act, 1965.

3.In India Agricultural Co-operative Banks was started at_________.
a) 1912
b) 1930
c) 1904
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 1904

4.The State Co-Operative Bank, being the Apex Bank at the State level______.
a) Provides the link between the RBI and the money market on one hand, and the entire cooperative
credit structure on the other
b) Acts as the custodian of the surplus resources and the reserves of the Central Co-operative
Banks and supplements them by attracting sizeable deposits and by obtaining loans from RBI.
c) Operates as balancing centre for the
movement of the resources in the entire state
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

5.Which of the following can be categories as a Merchant Banking service?
a) Consultancy on finance to a company
b) Advance in capital structure
c) Helping in finalizing take over
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above
A merchant bank is a company that deals mostly in international finance, business loans for companies and underwriting. … A merchant bank may perform some of the same services as an investment bank, but it does not provide regular banking services to the general public.

6.To control inflationary situation in the economy, RBI can increase one or more of these
monetary tool?
a) Crr-Slr-Bank Rate
b) Crr-Slr-Reverse Repo Rate
c) Crr-Slr-Benchmarking Plr.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Crr-Slr-Bank Rate

7.With effect from 1st July 2010, interest rates of Banks are linked to which of the following?
a) Bank Rate
b) Repo Rate
c) Base Rate
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Base Rate
The MCLR methodology for fixing interest rates for advances was introduced by the Reserve Bank of India with effect from April 1, 2016. This new methodology replaces the base rate system introduced in July 2010. In other words, all rupee loans sanctioned and credit limits renewed w.e.f. April 1, 2016 would be priced with reference to the Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR) which will be the internal benchmark (means a reference rate determined internally by the bank) for such purposes.

8.National Housing Bank(NHB) was set up under ___________
a) National Housing Bank Act, 1987
b) National Housing Bank Act, 1957
c) National Housing Bank Act, 1977
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) National Housing Bank Act, 1987
The recommendations of the High Level Group were accepted by the Government of India. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance.

9.Slogan of Allahabad Bank is:
a) India’s International Bank
b) A Long Tradition of Trust
c) A tradition of trust
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) A tradition of trust

10.In TRIPS, what does ̳I‘ stand for?
a) Intellectual
b) Information
c) Indian
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Intellectual
The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS) is an international agreement administered by the World Trade Organization (WTO) that sets down minimum standards for many forms of intellectual property (IP) regulation as applied to nationals of other WTO Members.

Leave a Comment