Banking Quiz for IBPS | SBI – 288

Banking Quiz for Bank | SSC – 288

1.Banking ombudsman means-
(a) A person appointed to settle dispute between employees and management
(b) An independent person or body officially appointed to settle a dispute
(c) A person employed to induce others to break the law so that they can be convicted
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) A person appointed to settle dispute between employees and management

2.NIRP is banking parlance stands for –
(a) Negative interest ratio policy
(b) Native interest rate policy
(c) Negative interest rate policy
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Negative interest rate policy
Negative interest rate policy (NIRP) means that central banks will deduct money from commercial banks for depositing their money with the central bank. Commercial banks, in turn, will do the same to common people.

3.Which tax is levied by union and collected by state?
(a) Customs Duties
(b) Stamp duties on bills of exchange
(c) Corporation Tax
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(b) Stamp duties on bills of exchange

4.BSE Ltd(Bombay Stock Exchange) Established on?
(a) 1975
(b) 1992
(c) 1875
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) 1875
Established in 1875, the BSE (formerly known as Bombay Stock Exchange Ltd.) is Asia’s first stock exchange. The BSE is the world’s 10th largest stock exchange with an overall market capitalization of more than $4.9 trillion on as of April 2018.

5.Application supported by blocked amount (ASBA) is an interface for banks to participate in the process of IPO payments as proposed by the _______________.
(a) World Bank
(b) capital markets regulator
(c) Loans
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) capital markets regulator
Application supported by blocked amount (ASBA) is a new investor-friendly way to apply for initial public offerings (IPOs). ASBA is an interface for banks to participate in the process of IPO payments as proposed by the capital markets regulator, the Securities and Exchange Board of India (SEBI).

6.The share of deposits that banks must maintain in safe and liquid assets such as government securities ,is known as?
(a) Repo rate
(b) Reverse Repo rate
(c) SLR
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) SLR
Statutory liquidity ratio (SLR) is the Indian government term for the reserve requirement that the commercial banks in India are required to maintain in the form of cash, gold reserves, RBI approved securities before providing credit to the customers.

7.Bank can change rate of interest beyond spread announced by them on advances granted to?
(a) Film Companies
(b) Chit funds
(c) NBFCs
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(c) NBFCs
Non Banking Financial Company (NBFC)company can acquire shares, stocks, bonds, debentures and securities from Government as well as local authority or any other marketable securities. Marketing securities are considered to be leasing, hire purchase, insurance brokerage, chit fund etc.

8.Infusion of liquidity ,by RBI is done through _______ from /to banks under a ______________ transaction.
(a) Borrowing ,Repo
(b) Lending, Repo
(c) Lending ,Reverse repo
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Lending,Repo
Repo or repurchase option is a collaterised lending i.e. banks borrow money from Reserve bank of India to meet short term needs by selling securities to RBI with an agreement to repurchase the same at predetermined rate and date. The rate charged by RBI for this transaction is called the repo rate.

9.EXIM bank was set up on?
(a) 1989
(b) 1982
(c) 1985
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(b) 1982
Export-Import Bank of India (EXIM Bank) is a specialized financial institution, wholly owned by Government of India, set up in 1982, for financing, facilitating and promoting foreign trade of India.

10.Which bank operates on behalf of the SBI in Nigeria and was established in 1981?
(a) RBI
(b) INMB
(c) ICICI
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) INMB
In Nigeria, SBI operates as INMB Bank. This bank began in 1981 as the Indo–Nigerian Merchant Bank and received permission in 2002 to commence retail banking. It now has five branches in Nigeria.

Leave a Comment