Banking Quiz – 97

BANKING QUIZ

1. Which of the following is a measure taken by RBI to control inflation in our country?
a) Contraction of Supply of Currency
b) Increase in SLR
c) Raising of Repo/Reverse Repo Rate
d) Increase in CRR

Click here to View Answer
Answer c) Raising of Repo/Reverse Repo Rate

2. What type of loan is granted by banks for purchase of the White Goods?
a) Mortgage Loan
b) Consumer Durables Loan
c) Consumption Loan
d) Home Loan

Click here to View Answer
Answer b) Consumer Durables Loan

3. What is s Stale Cheque?
a) A six months post dated cheque
b) A cheque which has completed sox month from its date of issue
c) A cheque issued without drawer’s signature
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) A six months post dated cheque

4. Shreya has been nominated in the savings account of Site. She requests the bank  authorities to allow him to operate Arpit’s account as he is unwell. What will the bank do?
a) As nomination will come into effect only after death of the depositor, bank will not  allow.
b) Out of pity from Arpit and on account of long term relationship, the bank may  allow.
c) Bank can take a promissory note from Shreya and allow her to operate the account.
d) Bank will allow Shreya to operate the account as she is the nominee.

Click here to View Answer
Answer a) As nomination will come into effect only after death of the depositor, bank will not  allow.

5. What do you mean by Mortgage?
a) Registration of charge with the Regional Transport Authority
b) Registration of charge with the Registrar of companies
c) Making the security of immovable property available as a cover for a home loan  by the borrower
d) Sale of a moveable security in the event of default by the borrower

Click here to View Answer
Answer c) Making the security of immovable property available as a cover for a home loan  by the borrower

6. Which among the following constitutes the largest percentage of retail loans in India?
a) Consumer Loans
b) Personal Loans
c) Auto Loans
d) Home Loans

Click here to View Answer
Answer d) Home Loans

7. Credit risk to the bank is high from which of these cards?
a) Debit Cards
b) Credit Cards
c) ATM Cards
d) All of these

Click here to View Answer
Answer b) Credit Cards

8. Depreciation of an asset occurs due to________.
a) Fire in the unit
b) Theft
c) Labor problems
d) None of these

Click here to View Answer
Answer d) None of these

9. Among the following which is NOT a source of funds of a commercial bank?
a) Borrowing from RBI
b) Capital
c) Deposits
d) Call money borrowings

Click here to View Answer
Answer b) Capital

10. Among the following which is a Credit Card Association?
a) Citi Cards
b) Master Cards
c) Indian Cards
d) SBI Cards

Click here to View Answer
Answer b) Master Cards

Leave a Comment