Banking Quiz – 96

BANKING QUIZ

1. What is the objective of introduction of ‘Marginal Standing Facility’ by RBI?
a) To contain volatility in the overnight inter-bank rates
b) To contain volatility in MIBOR
c) To contain volatility in LIBOR
d)To match with standard Tier 1 capital Ratio

Click here to View Answer
Answer a) To contain volatility in the overnight inter-bank rates

2. Which country has largest shadow banking market in the world?
a) China
b) UK
c) Netherlands
d) USA

Click here to View Answer
Answer d) USA
Shadow banking refers to the activities of financial institutions that operate outside government-regulated banking systems. United States has the largest shadow banking market followed UK and China.

3. Which of the following appears in the balance sheet of a company?
a) Subscribed Capital
b) Authorized Capital
c) Partner’s Capital
d) Paid up Capital

Click here to View Answer
Answer d) Paid up Capital

4. Nainital Bank is a subsidiary of which of the following banks?
a) Bank of Baroda
b) SBI
c) Syndicate Bank
d) RBI

Click here to View Answer
Answer a) Bank of Baroda

5. Buying and selling of eligible securities by RBI in the money market can be termed as
a) Open Economy Operations
b) Open Market Operations
c) Credit Control Measures
d) Credit Creation Measures

Click here to View Answer
Answer b) Open Market Operations

6. The main foreign exchange reserves in the country are:
a) Foreign Currency assets
b) Gold Stock
c) Special Drawing Rights
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

7. What is the share of the Foreign Banks in the branch network in India?
a) Less than 1%
b) Less than 13%
c) Less than 6%
d) Less than 10%

Click here to View Answer
Answer a) Less than 1%

8. The owners of the cooperative bank are also its ______
a) All of the below
b) Creditors
c) Debters
d) Customers

Click here to View Answer
Answer d) Customers

9. Find out the mismatch of nationalized bank and its headquarter.
a) Bank of India -Mumbai
b) Dena bank- Hyderabad
c) Syndicate bank -Manipal
d) United Bank of India- Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Dena bank- Hyderabad. Explanation:Dena Bank – Mumbai

10. Deficit financing can, 
a) Cause inflation
b) Bring rise in fiscal deficit
c) Bring rise in credit creation in banks
d) All above

Click here to View Answer
Answer d) All above

Leave a Comment