Banking Quiz – 92

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Banking Awareness Quiz. Here we give a set of questions. We have given the explanation as well. We hope it helps you all.This Quiz deals with important topics related to Banking.

1. The performance of which scheme does the National Housing Bank monitor?
a) Liberalized Finance Scheme
b) Energy Efficient Housing Finance Scheme
c) Golden Jubilee Rural Housing Finance Scheme
d) Finance scheme for indirect loans

Click here to View Answer
Answer c) Golden Jubilee Rural Housing Finance Scheme

2. When did the National Bank of Agriculture and Rural Development establish?
a) June, 1951
b) July, 19
c) July, 1982
d) June, 1961

Click here to View Answer
Answer c) July, 1982

3. The Reserve Bank of India was established on _______.
a) July 12, 1982
b) May 26, 2006
c) September 30, 2005
d) April 1, 1935

Click here to View Answer
Answer d) April 1, 1935

4. Which organization provides guarantee to the exporters?
a) Export Credit Guarantee Corporation
b) Exim Bank
c) Reserve Bank of India
d) Registrar of companies

Click here to View Answer
Answer a) Export Credit Guarantee Corporation

5. Who works as RBI’s agent at places where it has no office of its own?
a) Ministry of Finance
b) State Bank of India
c) Government of India
d) International Monetary Fund

Click here to View Answer
Answer b) State Bank of India

6. Which of the following is true about the functions performed by RBI ?
a) It is the Bank of Issue
b) It acts as banker to the Government
c) It is the banker of other banks
d) It regulates the flow of credit
e) All the Above

Click here to View Answer
Answer e) All the Above

7. A contract of insurance is a contract of?
a) Indemnity
b) Pledge
c) Guarantee
d) Hypothecation

Click here to View Answer
Answer a) Indemnity

8. When did the Reserve Bank of India notify the draft regulations relating to the Credit Information Companies (Regulation) Act, 2005?
a) May 26, 2006
b) April 5, 2006
c) June 29, 2007
d) September 30, 2005

Click here to View Answer
Answer b) April 5, 2006

9. According to which guidelines did the Government pick up the entire SBI shares held by the RBI?
a) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
b) Securities Commission Financial Regulation
c) National Stock Exchange of India
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Securities and Exchange Board of India (SEBI)

10. Which among the following is incorrect?
a) RBI is the Bank of Issue
b) RBI acts as Banker to the Government
c) RBI does not regulate the flow of credit
d) RBI is Banker’s Bank

Click here to View Answer
Answer c) RBI does not regulate the flow of credit

Leave a Comment