Banking Quiz – 85

BANKING QUIZ

1. Interest rates? being charged by Banks in India has shown ——- trend in recent year?
a) Falling
b) Rising
c) Stable
d) Volatile
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Falling

2. The first development financial institution in India that has got merged with a bank is?
a) IDBI
b) ICICI
c) IDFC
d) UTI
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) ICICI

3. What is CRR?
a) Cash Reserve Ratio
b) Current Ratio Rate
c) Review Report
d) Credit Rating Record
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Cash Reserve Ratio

4. Which of the following NBFC converted itself into a commercial Bank?
a) Tata Finance
b) Reliance Capital Trust
c) Birla Mutual
d) Kotak Mahindra
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Kotak Mahindra

5. Arbitrage is?
a) Buying and selling in two markets simultaneously
b) A rate of interest
c) A Fee
d) Arbitrage is a dispute
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Buying and selling in two markets simultaneously

6. The rate of which discounting the bills of first class banks is done by RBI is called?
a) Bank Rate
b) Prime Lending Rate
c) Loan Rate
d) Discounting Rate

Click here to View Answer
Answer a) Bank Rate

7. Banking ombudsman has been constituted under which act?
a) Banking Regulation Act
b) RBI Act
c) SBI Act
d) COPRA

Click here to View Answer
Answer a) Banking Regulation Act

8. Gilt edged securities refer to?
a) Government Securities
b) Securities issued by municipal corporations
c) Securities issued by first class companies
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Securities issued by first class companies

9. A unit of the Unit Trust of India is a?
a) Share
b) Debenture
c) Negotiable Instrument
d) None of these

Click here to View Answer
Answer d) None of these. The Unit Trust of India largely deals with the mutual fund schemes and thereby popularly known as UTI Mutual Fund all over India.

10. Indian Banks Association (IBA) has a common net working system for sharing the ATM facilities in Mumbai, which is known as?
a) ATM Network
b) Shared Payment Network System
c) Cash Network
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Shared Payment Network System

Leave a Comment