Banking Quiz – 83

BANKING QUIZ

1. The World Trade Organization (WTO) deals with the global rules of trade between nations. Who is the Director General of WTO?
a) Roberto Azevedo
b) Christine Legarde
c) Raghuram Rajan
d) Oliver Ralph Kahn
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Roberto Azevedo

2. What is NOT true with regard to ‘Carbon Credit’?
a) It is a tradable certificate or permit.
b) It represents the right of an Industry to emit certain quantity of Carbon Dioxide.
c) Carbon Credits mechanism was formalized in Kyoto Protocol.
d) Carbon Credits are currently traded on 5 exchanges across the globe.
e) None of the above.

Click here to View Answer
Answer e) None of the above.

3. What is ‘Packing Credit’?
a) Finance extended to packing materials industry
b) Finance extended to an Importer to pack the goods imported
c) Finance extended to Warehouses for keeping the goods packages
d) Finance extended to an Exporter to meet the costs of buying and/ or making products to be exported
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) Finance extended to an Exporter to meet the costs of buying and/ or making products to be exported

4. What is ‘Net Interest Margin’ of a Bank?
a) Margin of Interest earned on Trading in Govt Securities
b) Difference between the Base Interest Rate and the Average Lending Rate
c) Difference between the interest income and the amount of interest paid out
d) Difference between Interest on Term Loans and Interest on Cash Credits
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Difference between the interest income and the amount of interest paid out

5. Banks usually collect penal rate of interest on ……. for the pre mature withdrawal of fixed deposits?
a) Principal
b) Rate of interest
c) Minimum deposit amount
d) Maturity amount
e) All of above

Click here to View Answer
Answer b) Rate of interest

6. The Deposit Insurance Act came in to force in on 1st January…..
a) 1975
b) 1954
c) 1948
d) 1979
e) 1962

Click here to View Answer
Answer e) 1962

7. DICGC is the wholly owned subsidiary of?
a) SBI
b) NABARD
c) Union Government
d) RBI
e) IDBI

Click here to View Answer
Answer d) RBI

8. Expand the term FRBM?
a) Financial Responsibility and Business management
b) Fiscal Responsibility and Business management
c) Financial Responsibility and Budget Management
d) Fiscal Responsibility and Budget Management
e) Formal Responsibility and Business Management

Click here to View Answer
Answer d) Fiscal Responsibility and Budget Management

9. Which of the following banks is limited to the needs of agriculture and rural finance?
a) RBI
b) SBI
c) IFC
d) NABARD
e) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer d) NABARD

10. Capital market is a market for long-term debt and equity shares. It is further divided in to?
a) Secondary Market and Bull Market.
b) Bull Market and Bell Market.
c) Primary Market and Secondary Market.
d) Primary Market and Government Cash Bond Market.
e) All of above

Click here to View Answer
Answer c) Primary Market and Secondary Market.

Leave a Comment