Banking Quiz – 80

BANKING QUIZ

1.Which of the following is a leading electronic payment technology firm?
a) Visa
b) Max
c) BSE
d) Sensex
e) SWAP

Click here to View Answer
Answer a) Visa

2. Which of the following organizations/agencies works solely to monitor and arrange flow of agriculture credit in India?
a) NABARD
b) SIDBI
c) RBI
d) SEBI
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) NABARD

3. Insurance companies in India are regulated by?
a) RBI
b) AMFI
c) SEBI
d) IRDA
e) NABARD

Click here to View Answer
Answer d) IRDA

4.Where is the headquarter of the International Monetary Fund?
a) Geneva
b) Washington DC
c) London
d) Manila
e) Paris

Click here to View Answer
Answer b) Washington DC

5.Whenever somebody needs foreign currency against Indian Rupee, banks give equivalent amount of desired currency based on prevalent?
a) bank rate
b) currency rate
c) policy rate
d) exchange rate
e) base rate

Click here to View Answer
Answer d) exchange rate

6.Sub-prime lending refers to ?
a) lending to the customers who are most valued for the bank.
b) lending to the customers who come to the bank for the very first time
c) lending to the people with less than standard credit status
d) lending to the people who live a sub-standard life.
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) lending to the people with less than standard credit status

7.NBFCs are an important part of the Indian financial system. what is meant by this term?
a) New Banking Financial Companies
b) Non Banking Financial Companies
c) Neo Banking Financial Confederation
d) Non banking Fiscal Companies

Click here to View Answer
Answer b) Non Banking Financial Companies

8.What is CTS?
a) Cash Transaction system (in banks)
b) Cheque Transfer System
c) Cheque Truncation System
d) Cash Transfer System
e) one of the above

Click here to View Answer
Answer c) Cheque Truncation System

9.What is MSF?
a) Marginal Standing Facility
b) Micro and Small Finance
c) Medium Size finance
d) Mid Term Sanction facility
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Marginal Standing Facility

10.One rupee note and all coins will be issued by?
a) Reserve Bank of India
b) Central Government
c) Central and State Governments collectively
d) None of the above
e) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Central Government

Leave a Comment