Banking Quiz – 79

BANKING QUIZ
1. Which of the following is also known as the National Bank?
a) Reserve Bank of India
b) Asian Development Bank
c) State Bank of India
d) NABARD
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) NABARD

2. Banks recover term loan from the parties in EMIs. What the letter ‘E’ represents in the term?
a) Easy
b) Effective
c) Equated
d) Essential
e) Economical

Click here to Answer
Answer c) Equated

3. Which of the following is NOT a scheduled Commercial Bank?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) IDBI Bank
d) NABARD
e) SBI

Click here to View Answer
Answer d) NABARD

4. Which of the following Acts is specially launched to facilitate banks in recovery of bad loans?
a) RBI Act
b) Banking Regulation Act
c) SARFAESI Act
d) Companies Act
e) Income Tax Act

Click here to View Answer
Answer c) SARFAESI Act

5. Which of the following organizations/agencies is not associated with the world of banking and finance?
a) SEBI
b) AMFI
c) RBI
d) ECGC
e) ONGC

Click here to View Answer
Answer e) ONGC

6. The financial results of banks and other organizations normally are expressed in quarters. What does Q -1 means ?
a) Results of January – March
b) Performance during April – June
c) Profits during July – September
d) The period when the profits were highest
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Performance during April – June

7.Where is the Headquarter of Indian Bank located?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Mangalore
d) Chennai
e) Kolkata

Click here to View Answer
Answer d) Chennai

8.Whose signature does a one rupee note bear?
a) Governor of RBI
b) Dy. Governor of RBI
c) Finance Minister
d) Finance Secretary
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Finance Secretary

9.Sub-prime lending refers to?
a) lending to the customers who are most valued for the bank.
b) lending to the customers who come to the bank for the very first time
c) lending to the people with less than standard credit status
d) lending to the people who live a sub-standard life.
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) lending to the people with less than standard credit status

10.Many Regional Rural Banks were given licenses to open branches in small cities and towns. These licenses were given by?
a) Indian Banks’ Association
b) NABARD
c) RBI
d) Cabinet Committee on economic affairs
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) NABARD

Leave a Comment