Banking Quiz – 126

Banking Quiz

1. Which was the firth Bank corporated by the Indians? (1881)
a) Imperial Bank of India
b) State Bank of India
c) Avadh Commercial Bank(oudh)
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer c) Avadh Commercial Bank(oudh)

2. When was the second phase of nationalisation done?
a) 9th July 1969
b) 10th July 1968
c) 16th August 1985
d) 15th April, 1980

Click here to View Answer
Answer d) 15th April, 1980

3. Infrastructure Development Finance Company was established in?
a) 1961
b) 1997
c) 1994
d) 1991

Click here to View Answer
Answer b) 1997

4. “Sans recourse” means ____?
a) I am not afraid
b) Do not touch me
c) Ask the drawer
d) Without liability to me School of Distance Education

Click here to View Answer
Answer d) Without liability to me School of Distance Education

5. Introduction of rating methodology for banks was introduced by RBI on the lines of?
a) CAMEL
b) IRAC
c) CMA
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) CAMEL

6. A mandate may continue to be operative even in the case of?
a) Death of the agent
b) Lunacy of the agent
c) Insolvency of the agent
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Insolvency of the agent

7. Travelers cheques are issue by?
a) Travel agencies
b) Commercial banks
c) Tourist department of government of India
d) Trustee and beneficiary

Click here to View Answer
Answer b) Commercial banks

8. Merchant banking includes?
a) Managing issue of shares
b) Opening branches in bazaars
c) Financing intermediary businessmen
d) Intermediary businessmen

Click here to View Answer
Answer a) Managing issue of shares

9. EXIM Bank was set up on?
a) January 1, 1982
b) January 26,1989
c) March 15,1981
d) March 15,1982

Click here to View Answer
Answer a) January 1, 1982

10.RBI controls money market qualitatively through?
a) Open market operation
b) Selective credit control
c) Bank rate
d) None of the above.

Click here to View Answer
Answer b) Selective credit control

Leave a Comment