Banking Quiz – 117

Banking Quiz

1. Who deals with income and expenditure of public authorities?
a) Public finance
b) Private finance
c) Local Govt.
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Public finance

2. Which is considered as the mother of all Central Banks?
a) Bank of England
b) Risks Bank of Sweden
c) Federal Reserve Bank
d) Reserve Bank of India

Click here to View Answer
Answer a) Bank of England

3. In which year the Reserve Bank of the India was established?
a) 1945
b) 1947
c) 1935
d) 1953

Click here to View Answer
Answer c) 1935

4. Which of the following is not the function of the commercial bank?
a) Issue of paper notes
b) Acceptance of deposits
c) Advancing loans
d) Credit control

Click here to View Answer
Answer a) Issue of paper notes

5. “Money is what money does” – who said?
a) Crowther
b) Robertson
c) Walker
d) Marshall

Click here to View Answer
Answer c) Walker

6. Which bank deals with short-term credit?
a) Agricultural bank
b) Commercial bank
c) Industrial bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Commercial bank

7. Which bank enjoys monopoly power of Note issue?
a) NABARD
b) Commercial Bank
c) Central Bank
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Central Bank

8. Which of the following is an example of direct tax?
a) Sales tax
d) Commodity tax
c) Income tax
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Income tax

9. Which of the following is not near money?
a) Paper notes
b) Treasury bill
c) Bond
d) Bill of exchange

Click here to View Answer
Answer a) Paper notes

10. What possess general acceptability?
a) Bank draft
b) Money
c) Bill of exchange
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Money

Leave a Comment