Banking Quiz – 111

BANKING QUIZ

1.National Payments Corporation o (NPCI) launched UPI systems providing a single payment in across all systems. UPI is?
a) Unifying Payment Interface
b) Unit Paying Interface
c) Unified Payment Interface
d) Unified Payment Inter-system
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Unified Payment Interface

2.The Reserve Bank of India signed information sharing agreements with foreign banking regulations so far agreements have not been signed which of the following central ban?
a) Banco Central do Brasil (BCB)
b) European Central Bank (ECB)
c) Federal Reserve
d) Reserve Bank of New Zealand
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer e) None of the above

3.The rate at which banks borrow funds overnight from the Reserve Bank of India against approved government securities is called?
a) Marginal Standing Facility Rate
b) Repo Rate
c) Reverse Repo Rate
d) Call Money
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Marginal Standing Facility Rate

4. Which bank announced to launch India’s ‘ First Green Infrastructure Bond worth Rs.500 crore?
a) SBI
b) Yes Bank
c) PNB
d) HDFC Bank
e) ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer b) Yes Bank

5. Which of the following banks not categorized as development bank in India?
a) NABARD
b) SIDBI
c) NHB
d) MUDRA Bank
e) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer d) MUDRA Bank

6. As per guidelines issued by the Reserve Bank of India, Banks may classify a loan as Non-Performing Asset (NPA), only if the interest due and the principal during any quarter is not serviced fully within?
a) 90 days from the end of the quarter
b) 60 days from the end of the quarter
c) 60 days from the beginning of the quarter
d) 30 days from the end of the quarter
e) 30 days from the beginning of the quarter

Click here to View Answer
Answer a) 90 days from the end of the quarter

7. The motto of commercial banks is?
a) helping people
b) creating the awareness among the people about banking
c) accept deposits only
d) to crush the interest of development banks
e) earning the profit

Click here to View Answer
Answer e) earning the profit

8. The 150th birth anniversary of Lala Lajpat Rai was celebrated on 28 Jan. He was associated with the foundation of which of the following banks in 1895?
a) Central Bank of India
b) Imperial Bank of India
c) Allahabad Bank
d) Punjab National Bank
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Punjab National Bank

9. The Reserve Bank of India has asked banks to display which of the following on their websites from 1 April?
a) Loan processing fees
b) Loan interest rates
c) CIBIL scores of individuals
d) All the above
e) Only 1 & 2

Click here to View Answer
Answer e) Only 1 & 2

10.Account holders have to maintain an AQB for their accounts in certain banks. What does the term AQB stands for?
a) Average Quantitative Balance
b) Average Qualitative Balance
c) Average Quarterly Balance
d) Average Qualified Balance
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Average Quarterly Balance

11. What is term used for a deposit with a bank that locks up money for a certain period but also provides an option of premature withdrawal which may attract a penalty?
a) Savings bank deposit
b) Term deposit
c) Recurring deposit
d) Current deposit
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Term deposit

Leave a Comment