Banking Quiz – 107

BANKING QUIZ

1. Which bank is the sponsor of Prathama Gramin Bank?
a) Bank of Baroda
b) Indian Bank
c) Punjab National Bank
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer d) Syndicate Bank. Prathama Bank is the first Regional Rural Bank established on 2 October 1975.

2. Which of the following is not a public sector bank in India?
a) Andhra Bank
b) Federal Bank
c) IDBI Bank
d) Vijaya Bank

Click here to View Answer
Answer b) Federal Bank. Federal Bank Limited is a major Indian commercial bank in the private sector headquartered at Aluva, Kerala.

3. What is the expanded form of the term ALM used in banking sector?
a) Asset Liability Maintenance
b) Asset Liability Management
c) Asset Liability Manipulation
d) Asset Liability Maximisation

Click here to View Answer
Answer b) Asset Liability Management. ALM is the practice of managing risks that arise due to mismatches between the assets and liabilities.

4. Which of the following is not a part of India’s Money Market?
a) Banks
b) Bill Markets
c) Call Money Market
d) Indian Gold Council

Click here to View Answer
Answer d) Indian Gold Council. The Money market in India is the money market for short-term and long-term funds with maturity ranging from overnight to one year in India including financial instruments that are deemed to be close substitutes of money.

5. Which one of the following does not belong to regulatory bodies in India?
a) FMC
b) IRDA
c) PFRDA
d) SEBI

Click here to View Answer
Answer d) SEBI
Reserve Bank of India, Insurance Regulatory and Development Authority, Forward Market Commission India, Pension Fund Regulatory and Development Authority are the regulatory bodies in India.

6. Which one of the following is the special drawing rights given by the International Monetary Fund to its member countries?
a) Cold money
b) Hot money
c) Paper gold
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Paper gold
It is an accounting entry. It is used only among governments and IMF for balance of paymen settlements.

7. In pursuance of which one of the following was the General Insurance Corporation of India was formed?
a) General Insurance Business (Nationalisation) Act, 1972
b) Insurance Act, 1938
c) Insurance Amendment Act, 2002
d) IRDA Act 1999

Click here to View Answer
Answer a) General Insurance Business (Nationalisation) Act, 1972. The entire general insurance business in India was nationalised by the Government of India through the General Insurance Business (Nationalisation) Act of 1972.

8. What does the letter ‘S’ denote in the term IFSC?
a) Subscriber
b) State
c) System
d) Source

Click here to View Answer
Answer c) System
The Indian Financial System Code (IFSC Code) is an alphanumeric code that uniquely identifies a bank-branch participating in the Real Time Gross Settlement (RTGS) and the National Electronic Funds Transfer (NEFT) Systems.

9) Which of the following bank during July 2015 became the first in the country to launch the MUDRA Card, under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) scheme?
a) State Bank of India
b) Bank of India
c) Corporation Bank
d) Indian Bank

Click here to View Answer
Answer c) Corporation Bank

10) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), the new multilateral international financial institution which started its operations recently, has its headquarters in which city?
a) Beijing
b) Shanghai
c) Manila
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Beijing

11) Banks of which one of the following countries went to banking holiday during June-July 2015?
a) Cyprus
b) Turkey
c) Spain
d) Greece

Click here to View Answer
Answer d) Greece

Leave a Comment