Banking Quiz – 104

Banking Quiz

1. As we know, a lot of new concepts are being used in the field of banking these days, which of the following is NOT one such concept / product directly associated with banks ?
a) RTGs
b) SMS Alert
c) Demat Account
d) ATM / Debit Card
e) Number Portability

Click here to View Answer
Answer e) Number Portability

2. Reserve Bank Staff College is located at __________ (to train the needs of RBI officers).
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad
e) Nagpur

Click here to View Answer
Answer c) Chennai

3. The College of Agricultural Banking at ………………… trains staff of Co­operative and commercial banks, including regional rural banks.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Kanpur
d) Chennai
e) Pune

Click here to View Answer
Answer e) Pune

4. Indira Gandhi Institute of Development Research (IGIDR) at…………..also funding by RBI.
a) Hyderabad
b) Bhopal
c) Nashik
d) Mumbai
e) Kanyakumari

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai

5. Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT) is located at ………………..
a) Gurgaon
b) Jalandhar
c) Chennai
d) Hyderabad
e) Pune

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad

6. Which among the following is the first universal bank of India ?
a) HDFC
b) Axis Bank
c) ICICI
d) Federal Bank
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) ICICI

7. Branch Banking Means ?
a) Bank runs branches accepting deposits only
b) Bank operates through branches to make deposits and forward loans
c) Banks do not having branches
d) 1 and 3
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bank operates through branches to make deposits and forward loans

8. The ultimate controller of Bank Deposits is ?
a) SBI
b) Finance Secretary
c) Ministry of Finance
d) Controller of Deposits
e) RBI

Click here to View Answer
Answer e) RBI

9. The Non­-Regulated deposit is ?
a) Current Account
b) Fixed Deposit
c) Savings Account
d) Recurring Account
e) All of above

Click here to View Answer
Answer e) All of above

10. Important two streams of bank deposits in India ?
a) Functional deposit and Demand deposit
b) Irregulated deposit and Demand deposit
c) Term deposit and Demand deposit
d) Regulated deposit and Non-­regulated deposit
e) None

Click here to View Answer
Answer d) Regulated deposit and Non-regulated deposit

Leave a Comment