Banking Quiz – 102

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Banking Awareness Quiz. Here we give a set of questions. We have given the explanation as well. We hope it helps you all.This Quiz deals with important topics related to Banking.

1.————- is a long term risk capital to finance high technology projects which involve risk but at same time has strong potential for growth?
a) Venture capital
b) hedge finance
c) Merchant banker
d) hire purchaser

Click here to View Answer
Answer a) Venture capital

2. —————–act as an intermediary to link up the sources of ideas and the sources of fund?
a) Venture capital
b) Merchant banking
c) Leasing
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Venture capital

3. The first bank to set up a separate merchant banking division in India?
a) Punjab national bank
b) Standard charted bank
c) National & Grin days bank
d) National city bank

Click here to View Answer
Answer c) National & Grin days bank

4. Which of the following is not a fee-based financial service?
a) Corporate counseling
b) Lease financing
c) Profit management
d) Issue management

Click here to View Answer
Answer b) Lease financing

5. All merchant bankers must have minimum net worth of —————?
a) 5crore
b) 1crore
c) 10crore
d) 20crore

Click here to View Answer
Answer a) 5crore

6. Find out odd one- Authorization criteria of merchant bankers?
a) All business performed
b) professional competence
c) Capital adequacy
d) Past experience

Click here to View Answer
Answer a) All business performed

7. —————– covers the entire range of services provided by a merchant banker?
a) Project counseling
b) Corporate counseling
c) Credit syndication
d) Market makers

Click here to View Answer
Answer b) Corporate counseling

8. Functions of financial services exclude ———————-?
a) Mobilization of savings
b) Allocation of fund
c) Specialized services
d) Collection of tax

Click here to View Answer
Answer d) Collection of tax

9. Financial service companies exclude ———————-?
a) Commercial banks
b) Insurance companies
c) Sole proprietorship
d) Crepitating agencies

Click here to View Answer
Answer c) Sole proprietorship

10. Financial services offered financing risk project e.g. Risk capital scheme of I F C I venture capital fund of I D F I etc. to provide —————-?
a) Seed capital
b) Venture capital
c) Primary fund
d) secondary fund

Click here to View Answer
Answer b) Venture capital

Leave a Comment