Agriculture Quiz

Agriculture Quiz

Here, DayTodayGK is Providing a set 0f 15 mcq’s agriculture Questions with answers. We’re proud to offer fine quizzes on a variety of subjects and topics, including agriculture.


Questions with Answers:  1 to 15

Learn and practice our Agriculture quiz section.

1. Which online facility has been launched by the Union Government to provide a direct solution to the problem of agriculture sector?
a) e-Krishi Samasya
b) e-Krishi Samvad
c) e-Krishi Samveda
d) e-Krishi Solution

Click here to view Answer
Answer b) e-Krishi Samvad

2. Veteran agriculture scientist M S Swaminathan received an honorary medallion from this country for his contribution towards the development of agricultural practices.
a) Australia
b) Canada
c) New Zealand
d) Mexico

Click here to view Answer
Answer b) Canada

3. The first ever Agricultural Marketing & Farm Friendly Reforms Index was launched by?
a) Planning Commission
b) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
c) NITI Aayog
d) Ministry of Home Affairs

Click here to view Answer
Answer c) NITI Aayog

4. India is set to produce _______ MT of foodgrains in 2017-2018 crop year, according to Agriculture Ministry.
a) 273
b) 263
c) 253
d) 233

Click here to view Answer
Answer a) 273

5. What is the rank of India in the world as a fruit producer?
a) Third
b) Fourth
c) first
d) Second

Click here to view Answer
Answer d) Second

6. White rust is an important fungal disease of –
a) Wheat
b) Mustard
c) Rice
d) Bajra

Click here to view Answer
Answer b) Mustard

7. Jute cultivation in India is concentrated in the delta area of which of the following rivers?
a) Godavari
b) Mahanadi
c) Brahamputra
d) Ganga

Click here to view Answer
Answer d) Ganga

8. Which of the following is the largest irrigation canal in India?
a) Buckingham Canal
b) Sirhind Canal
c) Indira Gandhi Canal
d) Sutlej Yamuna Link Canal

Click here to view Answer
Answer c) Indira Gandhi Canal

9. The Blue Revolution is related with?
a) Fish production
b) Food grain production
c) Oilseed production
d) Milk production

Click here to view Answer
Answer a) Fish production

10. For the first time, scientists have developed which fabric from the flax plant?
a) Cotton
b) Rayon
c) Nylon
d) Linen

Click here to view Answer
Answer d) Linen

11. The scientific study of soil is –
a) Pedology
b) Earth Study
c) Soil Science
d) Soil Chemistry

Click here to view Answer
Answer a) Pedology

12. Which of the following is not a nitrogenous fertilizer?
a) Urea
b) Ammonium sulphate
c) Super phosphate
d) Ammonium nitrate

Click here to view Answer
Answer c) Super phosphate

13. The Indian Institute of Horticultural Research is located at which among the following places?
a) Bhopal
b) Jaipur
c) Lucknow
d) Bangalore

Click here to view Answer
Answer d) Bangalore

14. Which rice got the geographical indication (GI) status recently?
a) Aromatic rice
b) Japonica Rice
c) Thai Fragrant Rice
d) Gobindobhog rice

Click here to view Answer
Answer d) Gobindobhog rice

15. Which sugarcane hybrid clone variety was launched for the sub-tropical climate?
a) 205
b) 206
c) 207
d) 208

Click here to view Answer
Answer a) 205

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment