Computer Quiz – 80

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks(40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. An operation in which data is moved to a different location is referred as?
a) Block move
b) Street move
c) Delete
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Block move

2. The following is responsible for number of logical records in a physical record?
a) Blocking factor
b) Block
c) Boolean algebra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Blocking factor

3. “Platform” in computer world means___________?
a) Computer hardware used
b) Operating Systems used
c) Both of these
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both of these

4. Which of these biometric tools use thermal sensors along with infrared rays for identification?
a) Key stroke dynamics
b) Iris Retinal scans
c) Speech recognition
d) Fingerprint scanning

Click here to View Answer
Answer d) Fingerprint scanning. All the four options are biometric tools. But, A fingerprint sensor is an electronic device used to capture a digital image of the fingerprint pattern. The captured image is called a live scan. This live scan is digitally processed to create a biometric template (a collection of extracted features) which is stored and used for matching. Many technologies have been used including optical, capacitive, RF, thermal, piezoresistive, ultrasonic, piezoelectric, MEMS. This is an overview of some of the more commonly used fingerprint sensor technologies

5. In Nonvolatile memory device?
a) Data contained in them is not lost when the power turned off
b) Data contained in them is lost when the power turned off
c) data contained in them is permanent and not be rewrite
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Data contained in them is not lost when the power turned off

6. Following is true for Bubble Memory?
a) A compact data storage device made of thin wafers of garnet (a semiconductor material) in a magnetic field
b) Nonvolatile memory
c) Data contained in them is not lost when the power turned off
d) All are true

Click here to View Answer
Answer d) All are true

7. Taking back-up of a file against crash is a?
a) Preventive measure
b) Curative measure
c) Decisive measure
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Curative measure

8. Most dangerous risk in leaking of information is ?
a) Ready access to online terminals
b) Online processing of data
c) Ignorance about the existence of risk
d) All of these

Click here to View Answer
Answer c) Ignorance about the existence of risk

9. Using anti-virus software is?
a) Preventive measure
b) Detective measure
c) Corrective measure
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Preventive measure

10. To stop unauthorized access to the computer system we should?
a) Have a trustworthy system administrator
b) Have a good passwords policy
c) Have a sound encryption policy
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer b) Have a good passwords policy

11. Jon Von Neumann developed?
a) First electronic chip flip flop
b) Stored-program concept
c) The first electronic computer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) First electronic chip flip flop

Leave a Comment