Computer Quiz – 79

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks(40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. A fixed number of adjacent bits that represent a particular character or symbol are referred as?
a) Byte
b) Octal
c) Bubble
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Byte

2. Cache memory is a?
a) Small buffer storage
b) Permanent storage
c) Main memory
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Small buffer storage

3. Which technique is preferable for transferring a large amount of data to and from a memory in a short time?
a) DMA
b) Interrupt driven I/O
c) programmed I/O
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) DMA

4. Which of the following technique provides dedicated communication channel between two stations.
a) switch network
b) circuit switching
c) packet switching
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) circuit switching

5. Cache memory?
a) Is a Static RAM
b) Increases the speed of processing by making current programs and data available to the CPU at a rapid rate
c) Both A & B are true
d) Both A & B are false

Click here to View Answer
Answer c) Both A & B are true

6. Following is false for BASIC?
a) Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code
b) High-level interactive programming language
c) Works in timesharing environment
d) Low level object oriented language

Click here to View Answer
Answer d) Low level object oriented language

7. A unit for measuring data transmission speed that describes the capacity of a carrier is referred as?
a) Baud
b) Bit
c) Bond
d) Batch

Click here to View Answer
Answer a) Baud

8. The ASCII code is for information interchange by a binary code for?
a) numbers only
b) alphabets only
c) alphanumeric and other common symbols
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) alphanumeric and other common symbols

9. A collection of wires that connects several device is called?
a) link
b) bus
c) cable
d) port

Click here to View Answer
Answer b) bus

10. Which of the following is the ascending order of data hierarchy?
a) bit – byte – record – field – data base – file
b) bit – byte – field – record – file – database
c) bit – byte – file – field – record – database
d) bit – record – byte – field – file – database

Click here to View Answer
Answer b) bit – byte – field – record – file – database

Leave a Comment