IT Officer

IBPS IT Officer MCQ – 12 (Operating System)

 

The IBPS Specialist Officer (SO) Exam 2016 for recruitment of specialist officer vacancies in public sector banks has been announced. So we D2G Team is here with IBPS SO Material.

operating system

6-1 An operating system is a program or a group of programs that
A. Helps in checking the spelling of Word
B. Maintain the relationship in Database
C. Manages the resources of the Computer
D. Performs the calculations of cells in Excel

6-2 What is contained in the page table?
A. Base address of each frame and corresponding page number
B. Memory address and corresponding page number
C. File name and corresponding page number
D. None of Above

6-3 The chunks of a memory are known as
A. Sector
B. Offset
C. Page
D. Frame

6-4 Which of the following is an essential file of a MS-DOS boot disk?
A. COMMAND.COM
B. START.COM
C. TREE.COM
D. VER.COM

6-5 Which of the following operating system reads and reacts in actual time?
A. Quick Response System
B. Real Time System
C. Time Sharing System
D. Batch Processing System

6-6 Which of the following resources must be protected by the operating system?
A. I/O
B. Memory
C. CPU
D. All of the above

6-7 Command Interpreter is also known as
A. Prompt
B. Shell
C. Command
D. DOS Prompt

6-8 Which of the following is major activities of an operating system in regard to secondarystorage
management?
A. Free-space management
B. Storage allocation
C. Disk scheduling
D. All of the above

6-9 Which of the following are System Programming Language?
A. C
B. PL/360
C. Pascal
D. All of the above

6-10 The operating system keeps the information of files in a table called
A. File Folder Table (FFT)
B. File Index Table (FIT)
C. File Allocation Table (FAT)
D. Directory Index Table (DIT)

Answers:  1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – B / 6 – D / 7 – B / 8 – D / 9 – D / 10 – C


IBPS CLERK PRELIMS FREE MOCK TEST – LIVE NOW